home
             DE STICHTING                              meer weten.....                                    DE FAMILIE                            meer weten.....                      HET COMPLEX                            meer weten.....              JONGERIUS NV               GLAS-IN-LOOD               SCHILDERIJEN                              BOEK                                        CONTACT                      KANTOOR                                          website         VILLA JONGERIUS                       alle publicaties                   alle fotoalbums
Dit project is mede gefinancierd met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Commissie
                   ©Marga Mulder 2015
Onze subsidiegevers en sponsors vindt u hier Een financiële verantwoording vindt u hier
In de de hal van de Villa Jongerius hangen weer, net als vroeger, 12 grote schilderijen.Bovenaan de trap hangen Jan Jongerius sr. en zijn vrouw Heinnie.                                                                                                        Ze kijken neer op alle tien kinderen die op de                                                    begane grond hangen.                                                    De portretten zijn geschilderd door schilder,                                                    tekenaar, beeldhouwer en glaskunstenaar                                                    Willem Wiegmans (1892-1942).                                                    Hij is een vertegenwoordiger van het                                                    symbolisme. Veel van zijn werk is religieus                                                    geïnspireerd. Een groot aantal van zijn werken                                                     is verzameld in het Drents Museum.                                                                                                   Meer over hem op de website gemaakt door                                                    zijn zoon  Frans en kleinzoon Paul en in                                                    Wikipedia.                                                    Hiernaast Willem Wiegmans met zijn zus                                                    Rie in zijn atelier (1936).                                                                                                       De portretten van Aletta en Henny zijn                                                    geschilderd door Adrianus van der Plas In september 2013 deed Villa Jongerius mee aan het het tv-programma Max  Monumentaal. Met hulp van dit programma konden de schilderijen die over de wereld verspreid waren, weer terugkeren naar de Villa en konden ze allemaal  gerestaureerd worden. U kunt de uitzending  hier nog bekijken. De conditie van de schilderijen was wisselend, afhankelijk van waar en hoe ze de afgelopen jaren hadden doorgebracht. Sommige hadden steeds bij kinderen of kleinkinderen aan de muur gehangen andere waren opgeslagen geweest of hadden jaren opgerold op zolder gelegen.  De schilderijen zijn gerestaureerd door Kim Appelo van De Rietflint in Twello. Zij werkt  samen binnen “Het Restauratieconvergent”. Dit is een groep van specialisten op restauratiegebied, waarbinnen elke deelnemer zijn eigen dicipline heeft.
Wim
Klik op het schilderij voor informatie over het schilderij,de persoon en de restauratie. 
signatuur schilderijen Wiegman
Panoramafoto Arjan den Boer
De schilderijen in de hal van de villa
Met de muis kunt u door de hal van de Villa manouvreren en de schilderijen bekijken op hun plek. (full screen aanbevolen).
,
Jos
Aletta
Ans
Jan
Henny
Toos
Truus
Herman
Corry