home
             DE STICHTING                              meer weten.....                                    DE FAMILIE                            meer weten.....                      HET COMPLEX                            meer weten.....              JONGERIUS NV               GLAS-IN-LOOD               SCHILDERIJEN                              BOEK                                        CONTACT                      KANTOOR                                          website         VILLA JONGERIUS                       alle publicaties                   alle fotoalbums
Dit project is mede gefinancierd met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Commissie
                   ©Marga Mulder 2015
Onze subsidiegevers en sponsors vindt u hier Een financiële verantwoording vindt u hier
De persoon Geertruida Antonia Maria (Truus) (1923-2014) hield van kleins af van mooie kleding, sieraden etc. Tot haar laatste dagen werd ze gekenmerkt door een piekfijn verzorgd uiterlijk. Truus ging al op zevenjarige leeftijd naar kostschool. Daarna is ze opgeleid tot maatschappelijk werkster maar, hoewel ze al was aangenomen bij Phillips, kwam het niet tot een baan. Het uitbreken van de oorlog verhinderde dat. Net als haar zus Toos trouwde ze met een zoon van de zakenvriend van haar vader: Van Seumeren. Het werd Frans, de naamgenoot van zijn vader. Na het huwelijk in 1946 vertrok het paar naar Engeland. Daar kregen ze negen kinderen.
Het schilderij Het portret is eerst met Truus en Frans verhuisd naar Engeland en is later weer teruggekeerd met Truus naar Nederland. In 1983 heeft dochter Angela het doek gewonnen in een verloting tussen de kinderen van Truus. Met Angela verhuisde het weer terug naar Engeland en later naar haar tweede huis in Spanje. De restauratie Dit schilderij heeft heel wat omzwervingen gemaakt voor het terugkeerde naar de hal van de  Villa Jongerius. Geen wonder dat er wel wat stootplekken te repareren waren.
voor de restauratie >>
<< na de restauratie
Kleine Truus >>
Klik op de personen voor een beschrijving. nummer acht
Het schilderij van Truus, de tweede mevrouw Van Seumeren
<<< verloofd met Frans        van Seumeren
Voor de koperen bruiloft kwam de hele familie naar Engeland >> (klik op de foto voor een vergroting)
Tot na haar 90e verjaardag tot in de puntjes verzorgd
<<<
In 1964 verhuisde Truus weer naar Nederland. Frans en de twee oudste kinderen bleven in Engeland. Het werd een weekendhuwelijk met veel reizen samen. Frans overleed in 1974. Voor Truus en haar kinderen volgde een moeilijke periode. Truus, ondertussen woonachtig in Huizen (Crailo), maakte er met zorg voor haar huisgezin en de mensen om haar heen, weer wat van. In Theo vond ze een nieuwe levenspartner, waarmee zij 25 jaar samenleefde. Truus was een zelfstandige vrouw die wist wat ze wilde. Ook na de dood van Theo pikte ze haar leven weer op. In juni 2010 overleed haar oudste zoon Frans. Ook om andere kinderen had ze zorgen. Van al haar broers en zussen moest ze afscheid nemen. Zij bleef als laatste over. Zij was degene die de gerstaureerde Villa Jongerius heeft heropend. Truus overleed in maart 2014 en werd begraven in het graf waar haar Frans al lag en dat ze veertig jaar lang wekelijks had bezocht. Ook de urn van Frans jr. is in dit graf bijgezet.