home
             DE STICHTING                              meer weten.....                                    DE FAMILIE                            meer weten.....                      HET COMPLEX                            meer weten.....              JONGERIUS NV               GLAS-IN-LOOD               SCHILDERIJEN                              BOEK                                        CONTACT                      KANTOOR                                          website         VILLA JONGERIUS                       alle publicaties                   alle fotoalbums
Dit project is mede gefinancierd met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Commissie
                   ©Marga Mulder 2015
Onze subsidiegevers en sponsors vindt u hier Een financiële verantwoording vindt u hier
De persoon Catharina Antonia Maria (Toos) (1922-2002) was, ondanks problemen met haar ogen, een blij kind. Ze had een “lui oog”. Dat is later gecorrigeerd. Zij werd na de lagere school naar de Our Lady’s Highschool in Dartford gestuurd samen met zus Ans. In 1944 trouwde zij met Jan van Seumeren (1922-1999), de zoon van Frans van Seumeren, ook een succesvol Utrechts zakenman die met Jan Jongerius bevriend was. Zij trouwden in de villa. Uit de filmbeelden die destijds gemaakt zijn van deze bruiloft, is te zien dat dit een grote happening geweest moet zijn.
              Het schilderij    Dit portret is weer geschilderd door Willem Wiegmans. De wanden in de hal van de    Villa raakten al behoorlijk vol. Dit is het eerste portret dat niet levensgroot staand, maar    op halve hoogte zittend is uitgevoerd. Het schilderij is, nadat de Villa naar Defensie ging,    altijd in de buurt gebleven. Het laatst bij een dochter in De Meern.       De restauratie    Dit schilderij heeft waarschijnlijk, volgens de restaurateur, erg vochtig gehangen,    waardoor veel craquelé is ontstaan. Ook waren er veel stootplekken en was de    achterkant nogal vuil. Er viel dus bij dit schilderij heel wat te herstellen en schoon    te maken.
nummer zeven
<< 1944, huwelijk met Jan van Seumeren
klik op de personen voor een beschrijving
Het schilderij van Toos, de eerste mevrouw van Seumeren-Jongerius
kleine Toos >>
Toos en Jan in de  jaren negentig>>
                                             Uit dit huwelijk werden 11 kinderen geboren. Jan en Toos woonden eerst in de Broerestraat achter de Gerardus Majellakerk in Utrecht. In 1952 vertrokken zij met inmiddels vier kinderen naar “ Huize Voorn “ in Stadsdam, destijds gemeente Vleuten - De Meern; een prachtig landgoed met 9 hectare bos en weilanden. Hier heeft Toos tot haar dood gewoond. Haar hele leven heeft Toos  voor iedereen klaargestaan. Huize Voorn was altijd vol, niet alleen met de kinderen en hun vrienden en vriendinnen, maar ook personeel van het steeds groeiende bedrijf van haar man schoof geregeld aan de keukentafel aan. Rond haar haar 60e levensjaar verdween de energie uit haar lichaam. Het was op. Haar dochters hebben tot haar overlijden bijzonder goed voor haar gezorgd.
           Huize Voorn
Toos op kostschool
Toos volwassen>>
<< achterkant