home
             DE STICHTING                              meer weten.....                                    DE FAMILIE                            meer weten.....                      HET COMPLEX                            meer weten.....              JONGERIUS NV               GLAS-IN-LOOD               SCHILDERIJEN                              BOEK                                        CONTACT                      KANTOOR                                          website         VILLA JONGERIUS                       alle publicaties                   alle fotoalbums
Dit project is mede gefinancierd met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Commissie
                   ©Marga Mulder 2015
Onze subsidiegevers en sponsors vindt u hier Een financiële verantwoording vindt u hier
De persoon Aletta Antonia Maria (1917-2011) was de eerste dochter    van Jan Jongerius sr. Zij was iemand met een levendig karakter. Geïnspireerd door haar oom wilde zij net als haar oudere broer Jos zich inzetten voor de missie in Afrika. Zij meldde zich al in 1937 aan, maar toen werd ze nog niet rijp bevonden voor het kloosterleven. Twee jaar later keerde ze er terug en in 1942 deed ze haar eerste geloften en werd lid van de Congregatie van de Missiezusters van O.L.Vrouw van Afrika (Witte Zusters) als Zr. Spérat.Tijdens haar noviciaat overleed in 1941 haar vader, waar ze dol op was. Ze kreeg geen toestemming de begrafenis bij te wonen. Daar had ze vele decennia later nog verdriet van. Aletta deed een opleiding als kleuterleidster. Van 1947 tot 1954 bracht zij dat in praktijk in Algiers en vanaf 1955 tot 1980 was ze, ook als kleuterleidster,actief in Tanzania. Net als haar broer voelde ze zich helemaal op haar plaats in Afrika. In 1980 keerde Aletta voorgoed terug naar Nederland. Ze bleef met heimwee over Afrika spreken. Naarmate ze ouder werd nam haar gezichtsvermogen en later ook haar gehoor af. Dat vond ze moeilijk te aanvaarden. Ze overleed in Boxtel, waar ze ook werd begraven. Ze werd net geen 94 jaar.
Het schilderij In 2012 is het originele schilderij voor het publiek te zien geweest in het Catharijneconvent in Utrecht als onderdeel van de expositie ‘’Vrouwen voor het voetlicht’. Schilder van het schilderij is Adrianus van der Plas (1899-1974). Deze uit Rotterdam afkomstige kunstschilder koos in het begin van zijn productieve jaren voor het thema arbeid en arbeiders maar dat veranderde in zijn latere leven naar meer symbolisch en religieus geïnspireerd werk. Door zijn katholieke achtergrond paste hij goed als schilder van de portretten van de religieuzen Aletta en haar zus Henny, die ook door Van der Plas geportretteerd is. Het schilderij van Aletta is in 1946 voltooid; Jan Jongerius sr, heeft het dus niet meer kunnen zien, maar het zou hoogstwaarschijnlijk tot zijn volle tevredenheid geweest zijn. De restauratie Het schilderij van Aletta is als enige van de serie niet in het bezit van de Stichting. In de hal van de villa hangt daarom een replica. De afbeelding van het schilderij die hierboven staat is een afbeelding van het originele schilderij dat zo te zien nog in goede staat is.
nummer drie: de oudste dochter
kleine Let
zuster Spérat in Afrika
zuster Aletta met pensioen
klik op de personen voor een beschrijving
Het schilderij van Aletta, de witte zuster